У Вас «плаваючий» графік на роботі? Зручний час для занять – тільки ранок або пізній вечір? Ви поїхали кудись на відпочинок?  Вас немає в країні?  Застудилися? Поганий настрій і не хочеться навіть встати з ліжка або з такого затишного крісла? Skype завжди поруч: просто, зручно і класно! Ви спілкуєтеся з ким завгодно з якої завгодно країни світу! І вчитеся.

Ідея комусь подобається, хтось не дуже впевнено погоджується: «Ну, давайте спробуємо…», а хтось категорично проти. Скільки разів чула: «Скайп? Ні!»  «Ні» доречно, коли не можна обійняти кохану людину, взяти на руки дитину або відчути смак бабусиних пиріжків.  Але ж Ви  маєте на меті вчитися!  Ми залюбки розмовляємо по телефону, дізнаємося про останні новини та секрети, які нам повідомляють друзі та рідні в Skype,  але вчитися чогось: «Ой!»  Формат дуже зручний для дорослих, які мають обмаль часу та для дітей, навіть якщо всі вже  втомилися від дистанційної освіти: брак уваги до кожної дитини, брак часу, багато завдань, довге сидіння перед монітором… =) Не треба довго: для отримання результату потрібно займатися із задоволенням і стільки часу, скільки тримається Ваша конктретно увага. Тому заняття тривають  20, 30, 40, рідше – 60 хвилин три-чотири рази на тиждень або щоденно.  В тиждень – година, для завзятих – дві.  Це щодо оплати. 

Чому «так»? Тому що Ви вдома, Вам звично, зручно та затишно: Ви у своєму кріслі  / за столом  / на дивані  / на ліжку  /  на килимі  / перед каміном  / на кухні. Ви – на своїй території, у безпеці!  А поруч обовязково –  улюблена  чашка чаю або склянка води чи соку.  До речі, пити під час занять потрібно обовязково – Ви розмовляєте дуже багато. А, може, Вам потрібна пауза?  Про щось подумати? =) Про відповідь, наприклад.  Ви працюєте цілеспрямовано  в Інтернеті, маєте змогу знову і знову щось перечитати / переробити / послухати / погратися / подивитися.  Нічого не потрібно роздруковувати, кудись їхати та щось купляти. Вам не має потреби вести щоденники, губити записи та листочки, шукати сторінки – все є на моніторі або на екрані та в повідомленнях в чаті.

В Skype  моєму  наймолодшому учневі – 7 років, найстаршим – за 70.  З кимось починала працювати вдома, а потім плавно перейшли  на Skype, і відтоді формат не міняється.  З кимось знайомі тільки в Інтернеті, але це не заважає нам радіти кожній зустрічі та часом сміятися від душі – заняття, звісно, справа серйозна, але гарний настрій тільки покращує роботу.

Вивчення мови – справа жива. Практикуватися потрібно якомога частіше. Краще займатися  пять разів  на тиждень по півгодини, ніж два рази – по годині   або й по дві. Краще для всіх – і для дітей, і для дорослих. До речі, діти у мене займаються дві години в тиждень, але  три рази по 40 хвилин – ми, практично, зустрічаємося через день. В такий спосіб Ви маєте змогу потренувати свою іноземну мову майже кожного дня, бо домашні завдання, якщо вони і є, це – перегляд відео або читання чогось цікавого.  Не буде викладач або учень волочитися  по маршрутках та слизьких або мокрих від дощу дорогах, щоб позайматися   30 – 40 хвилин, а вдома це – просто. Просто увімкніть Ваш компютер.

Що ми робимо на заняттях? Читаємо, розмовляємо, виконуємо різноманітні завдання на вивчення слів та завдання по засвоєнню граматики, пишемо диктанти, аналізуємо помилки, слухаємо носіїв мови – людей, для яких англійська мова є рідною, дивимося відео, співаємо, працюємо з малюнками, рухаємося, малюємо, вивчаємо вірші та пісні. І це ще не все =).  Рівні – від перших кроків до просунутого. Матеріали – від ваших підручників до безмежних ресурсів Інтернету.  Якщо займаються діти, після кожного заняття батьки отримують детальний звіт-опис нашого уроку, рекомендації, домашнє завдання, яке може бути, а може і не бути – це залежить від того, як часто відбуваються заняття, від ставлення учня до роботи і від ступеня занедбаності матеріалу.

Сплата відбувається через банк, можна відразу з картки на картку – навіть не доведеться  виходити з дому.

Проблеми? =) Їх можна обговорити, про них можна написати, якщо незручно дивитися в очі. Людина прочитає, подумає, «перекипить». Разом ми неодмінно знайдемо вихід і вірне рішення  та залишимося друзями.

Цінуйте нові можливості, панове, цінуйте свій та чужий час. Памятайте, що викладач завжди на Вашій стороні.  Він  – не контролер, не інспектор,  навіть не вчитель. Він – помічник, який допоможе Вам вирішити проблеми якнайшвидше та якісніше.

Бажаю Вам  успіхів у вивченні іноземної мови!

Ваша Діана Миколаївна Остачинська.

З коментарями від моїх учнів можна ознайомитись на російській версії сайту.